Välkommen till folkhemmet – HSB lägenhet från 1948 på Nordiska museet

Välkommen till folkhemmet! 

Följ med Kooperativa Vänner till den nybyggda HSB-lägenheten från 1948 på Nordiska Museet. Här har en familj just flyttat in i sin nya HSB-lägenhet med alla moderna bekvämligheter. Två rum och kök, badrum med WC, balkong och naturligtvis innovationen sopnedkast. Allt är nytt, snyggt och prydligt. Och i städskåpet finns den nya dammsugaren från Hugin.

HSB fyller 90 år. På Historiska Museet har en HSB-lägenhet återskapats som den såg ut i slutet av 1940-talet. Med allt som fanns i det nya hemmet. Det ger ett fantastiskt perspektiv på folkhemmets utveckling.

Wenke Rundberg, sektionschef och museipedagog, visar och berättar om lägenheten för Kooperativa Vänner. Men HSB är inte bara historia. Pernilla Bonde, vd HSB Riksförbund, kommer och berättar om HSBs framtid.

                                       

Datum och tid: 29 maj 2013 klockan 16.00

Plats: Nordiska museet, Djurgårdsvägen 6-16, Djurgården. Vi träffas i entrén med avprickning av anmälda från 15.45 till 16.00. Om vi håller denna tid så bjuder museet på entréavgiften.

 Efter visningen och föredragen kan den som vill följa med till restaurangen och på egen bekostnad äta middag ”a la 1948”. Christina Möller har kommit överens med restaurangchefen om att det serverades ”Bruna bönor med fläsk och rabarberkräm med gräddmjölk, mineralvatten och kaffe”.

1948 skulle den måltiden på restaurang ha kostat 12 kronor och 72 öre per person. Förmodligen långt över vad vår HSB-familj hade råd med. Idag kostar den 225 kronor, vilket också ger perspektiv på utvecklingen.

 Anmälan: Anmälan till visningen senast den 27 maj är obligatorisk. Vill du följa med och äta middag måste du anmäla detta särskilt så restaurangen kan planera. Priset är 225 kronor och var och en betalar själv.

Anmälan till michael.hagstrom@kf.se eller 070-24 59 591 och uppge namn och telefonnummer.