Stora Coop i Visby fick 2020 års Vänpris

I samband med Kooperativa Vänners årsmöte den 15 mars 2021 tillkännagavs att Stora Coop i Visby med Markus Wahlgren som chef tilldelats Vänpris 2020 års Vänpris.

En överraskad Markus Wahlgren mottog priset, en check på 10.000 kr av ordförande Anders Engström

Stora Coop Visby med Markus Wahlgren som chef tilldelas 2020-års vänpris av Kooperativa Vänner. De senaste årens utveckling av affärsidéerna i Stora Coop Visby utgår från den kooperativa idén att det medlemsägda företagets roll, engagemang och ansvar sträcker sig utanför de egna väggarna. Från förankring i lokalsamhället till miljö och klimat.
Därför får Stora Coop Visby vänpriset för 2020. Priset delas ut vid kvällens årsmöte.

För fyra år sedan inledde Markus Wahlgren en kreativ affärsutveckling på stormarknaden. Stora Coop Visby skulle sticka ut, gå en egen väg, bli bäst på, synas, höras och skapa stolthet över Coop. Coop skulle bli en omtalad del av samhället. Utgångspunkten var att det medlemsägda företagets roll, engagemang och ansvar sträcker sig utanför de egna väggarna. Från förankring i lokalsamhället till miljö och klimat.
Nu gällde hållbarhet, bättre lokal förankring och en strategi att göra allt fullt ut. Sedan dess har mycket hänt. Här säljs endast svenskt kött, till stöd för gotländska bönder. Samtidigt utvecklades landets bästa veganavdelning. Allt i matväg för fotbollsfansen finns hos Little Britain. Här finns också asiatisk avdelning, Petit France, mexikansk avdelning och världens största avdelning med gotlandsprodukter. Bäst på lokalproducerat. När bageriet Eskelunds lades ner köpte Stora Coop receptsamlingen och bakar nu Eskelunds bröd.

En avdelning för smal musik på vinyl har lett till eget skivbolag och årlig rockfestival. En enkel färgskala har utvecklats för att uppmärksamma kunderna på socker i produkter.

I flera år har matsvinnet pressats ner och 2021 är målet noll svinn, vilket uppmärksammats internationellt. Fiskauktion på måndagar. I en GreenBox, ett sopmonster, förvandlas utgångna produkter till gödning. Utgångna livsmedel som bröd, makaroner, flingor och överblivna semlor levereras till det lokala destilleriet och blir spriten ”Spill”, som bara säljs på Gotland. Eller till handsprit i blå-vit förpackning. Samtidigt har Stora Coop byggt dryckesavdelningen Coop Spolar Kröken med målet är att bli bäst på alkoholfria drycker.

Stora Coop Visby fått flera utmärkelser, bland annat Årets butik och Sveriges Mest Hållbara Matbutik.

Markus Wahlgren och hans medarbetare utgick från det kooperativa företagets roll. Det har lett till en rad kreativa idéer omkring försäljningen i stormarknaden. Därtill ett starkt fokus på hållbarhet och lokal förankring. Det motiverar Kooperativa Vänners vänpris.