Kooperativt modellhus – 2009 års Vänpris

Vänpriset, 2009

Gunilla Tronje och Torsten Löfgren.

En modell av en Konsumbutik i skala 1:12. Det var vad mottagarna av Kooperativa Vänners första Vänpris skapade.

Gunilla Tronje och Torsten Löfgren har byggt en modell av en avbild av den butik som uppfördes till Stockholmsutställningen 1930. Denna byggnad finns för övrigt kvar än idag och tjänar sedan många år som Konsumbutik på Möja i Stockholms skärgård, även om huset byggts om och till flera gånger under åren.

I länder som England och USA är det många som har som hobby att bygga miniatyrhus och förse dem med skalenliga möbler. I Sverige är det inte så många som har den här hobbyn, men de är ändå tillräckligt för att det ska kunna ordnas mässor kring ämnet miniatyrbygge.

Det var på en sådan mässa som Gunilla Tronje och Torsten Löfgren fick kontakt med varandra. Gunilla ritar, bygger och inreder miniatyrhus som en hobby, medan Torsten är snickare och har ett företag som tillverkar främst stolar av alla slag till miniatyrhus.

– Det är fantastiskt att man får en belöning när man gjort något så roligt som vi gjort, sa Gunilla när hon och Torsten tagit emot sina pris, varsitt diplom och så 10 000 kronor att dela på.

– Det finns personer som tycker att det här med miniatyrer är som att leka med dockor, men det får man ta. För Torsten är det inte så vanligt att bygga hus.

– Framför allt är det stolar jag gör, men på en mässa träffade jag en gång en engelsman och honom hjälpte jag bygga en miniatyr av ett växthus, berättar han och förklarar också att han använder en datastyrd vattenstråle för att skära ut detaljerna till huset.

Gunilla Tronje berättar att det inte var någon särskild koppling till kooperationen som fick henne att vilja bygga Konsumbutiken från 1930.

– Jag är uppvuxen i Solna och jag vet att mamma handlade i Konsum. Och så finns jag det rinnande vattnet längs Kronlaxens fönster.

Det här var alltså det första vänpriset som Kooperativa Vänner delade ut. Till hösten kan det bli aktuellt med att dela ut ett nytt pris till någon eller några som verkar i en kooperativ anda.