- Tid: 2025-04-02 00:00
FN har utsett år 2025 till Kooperationens År och över hela världen pågår en rörelse för att stärka kooperationen som modell. Den kooperativa företagsformen svarar mot ett växande behov av mångfald och alternativ inom näringslivet. Vi ser också att kunder och konsumenter i allt högre grad efterfrågar företag som drivs av andra logiker och bygger på engagemang, demokrati och delaktighet. Men i Sverige skyms sikten av en diskussion som handlar om att kooperationen är död. Men är det ryktet betydligt överdrivet?
Varmt välkommen till författarsamtal med Sara Kristoffersson kring hennes nya bok ”Det förlorade paradiset – berättelsen om Konsums uppgång och fall.” Vart tog Konsum vägen? Det medlemsägda företaget som närde, klädde, möblerade och uppfostrade folkhemsgenerationerna. Ett gigantiskt industrikonglomerat. En av välfärdsstatens bärande pelare som medverkade till att forma det moderna Sverige: estetiskt, kulturellt och socialt. I dag framförallt en dagligvarukedja.
Men hur ser kooperationen ut idag? Vi har en välmående lantbrukskooperationen med till exempel Arla, Lantmännen, Mellanskog och Södra. En livskraftig bostadskooperation med Riksbyggen och HSB, närbesläktade ömsesidiga företag som Folksam och Länsförsäkringar, som har en relation med mer än halva Sveriges befolkning. Vad kan vi lära av Konsums historia? Finns det liv och hopp för en företagsform som är både uträknad och kanske missförstådd?
När: Onsdag 2 april. 17.30 – 19.30.
Var: ABF-Huset Sveavägen 41, Stockholm. Samtalet livesänds på Zoom, LÄNK
Anmälan: Arrangemanget är kostnadsfritt men du måste anmäla dig här:
Begränsat antal platser.
Medverkande: Sara Kristoffersson.
Paneldeltagare Anders Dahlquist-Sjöberg, vd, Kooperativa förbundet, KF och
Karin Perers, tidigare ordförande i kooperativa Mellanskog.
Moderator: Mats Wingborg.
Ett samarbete mellan Kooperativa Vänner, Fremia, Studieförbundet Vuxenskolan och ABF