De Geer-textilier på Thielska den 9 mars

  • Tid: 2022-03-09 15:00

Thielska Galleriet har en uppmärksammad utställning med Carl Johan De Geers textilier, ”Den stora missuppfattningen”. I slutet av 60-talet och början av 70-talet ritade han bl a några textilmönster åt KF:s textilavdelning.

Vi har bokat en guidad visning där för Kooperativa Vänner.

Onsdagen den 9 mars kl 15.00

Det subventionerade priset för visning och entré är 150 kr. Vi uppskattar om du betalar in kostnaden till Kooperativa Vänners Plusgiro 47 47 21-8. Vänligen ange ditt namn och ”Thielska” i rutan för OCR-nummer/meddelanden.

Efter visningen, som tar ungefär en timme, kan de som vill, samlas och fika på Monika Ahlbergs kafé på Thielska.

Sedan debuten i början av 1960-talet har Carl Johan De Geer varit en framträdande gestalt i det svenska kulturlivet. Nyskapande, provocerande och lysande mångkunnig har han verkat som bildkonstnär, formgivare, filmare, fotograf, scenograf och författare. Men det var textilformgivare som han från början hade tänkt bli. I utställningen visas De Geers färgsprakande tyger tillsammans med mönsterskisser, provtryck, installationer och fotografier.

Thielska Galleriet är ett konstmuseum på Djurgården. Huset skapades för bank- och finansmannen Ernest Thiels storslagna konstsamling, ritades av Ferdinand Boberg och stod klart 1907. Byggnaden var konstmecenaten Ernest Thiels hem fram till 1924 och är i stort sett bevarat i sitt ursprungliga skick.

Det var bröderna Thiel som låg bakom Vårgård!

Förorten Saltsjöbaden tillkom på 1890-talet på initiativ av K.A. Wallenberg och Ernest Thiel, som ville skapa en exklusiv villa- och badort nära Stockholm. Thiel var en bland de första som tillsammans med sin bror Artur Thiel lät bygga sitt sommarnöje här ute, dvs Villa Bikupan och Ackevillan, som de kallade Vårgård. KF köpte husen 1924 och ändrade namnet från ”Vårgård” till ”Vår Gård”.